är det möjligt att Gud finns?

Som många vet, så tror ju jag faktiskt att Gud i allra högsta grad finnes. Jag tror det av en del olika orsaker och tänkte tänka högt om dem här på bloggen ett tag framöver. Kanske inte varje dag, men då och då.

Den första frågan man måste ställa sig är: är det möjligt att Gud finns? Vad man lägger i begreppet Gud kan vara väldigt olika, men det spelar egentligen inte någon roll idag. Låt frågan vara så vid som möjligt! Det kan få röra sig om en kraft, en allsmäktig gubbe på ett moln, Bibelns Gud, mängder av smågudar, Urmodern eller nästan vad som helst som inte är av den här världen. Något som står utanför rummet och tiden, men som ändå till sin natur är verkligt och faktiskt existerar.
    Varför är då en sådan fråga intressant? Jo den är det för att om du går runt och menar att det är 0% chans att det finnes någon Gud (eller något övernaturligt), då kommer du, vad som än händer, aldrig låta Gud vara förklaringen. Då skulle det kunna bli så att du går runt här på jorden och tänker: "Lalala, det är noll procents risk att Gud finns", samtidigt som Gud försöker få kontakt med dig. Vad Gud än gör, vilket osannolikt mirakel han eller hon eller den än drar till med, kommer du ändå bara tänka: "Oj, det var osannolikt! Men sannolikheten för att det skulle vara Gud, den är ändå mindre, för Gud finns inte." Det skulle till exempel kunna vara så att din Volvo 740 går sönder. Mitt ute i ödemarken där det passerar två bilar om dagen väljer den att lägga av. Du slänger iväg en obetänkt bön: "Om du finns Gud, hjälp mig!" Två minuter senare (chansen för att det skulle komma en bil inom en kvar är cirka 2 %) kommer det förbi en bil med en man i som råkar vara sjukligt intresserad av att reparera gamla 740:or (chansen för det är kanske 0,1%). Han ser vad det är för modell du har och väljer att stanna (chansen för det är kanske 25%) och råkar faktiskt ha just en sån förgasare som du behöver på sig (när det nu faktiskt är en nörd som stannat, så är väl chansen för det cirka 99%). Allting löser sig alltså till det bästa och chansen för att det skulle gå så bra som det gick är ungefär 1/0,02*0,001*0,25*0,99=1/0,00000495=0,000495%. Nu är frågan: var det slumpen eller var det Gud? Vid en första anblick kan det ju verka som att det var Gud, men eftersom du gett Gud 0% chans att finnas inser du snart att det måste vara slumpen.
   Oavsett hur osannolik händelsen hade varit, eller hur mycket som som än pekat på att det var ett bönesvar, skulle du ändå aldrig låta Gud vara förklaringen. För du har satt chansen för Guds existens till 0. Om du så bara ger Gud 1% chans att finnas, så skulle Gud ändå vara en bättre förklaring än slumpen i det här fallet. Och jag tror att det är så med mycket här i livet.
   Finns det det då något bra agrument för att inte utesluta möjligheten att Gud finns? Ja, det gör verkligen det. Helt enkelt av den enkla anledningen att du måste ha absolut och fullständig kunskap om allt för att kunna säga att något inte finns. För att vara säker på att det inte finns svamp i skogen, måste du veta allt om skogen. Om du ska vara säker på att Gud inte finns, måste du veta allt om allt. Och det gör du inte.
   Om du sätter sannolikheten för Guds existens till 1%, så har han eller hon eller den i alla fall (om han eller hon eller den finns!) något att arbeta med. Om du sätter den till 0 (och då menar jag verkligen absolut noll!) finns det inget en eventuell Gud kan göra för att nå dig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0