multipel

Universumet vi lever i lär visst vara väldigt, väldigt fininställt. Tydligen så måste naturlagarna, materiamängd och lite annat vara väldigt väl avvägt för att liv överhuvudtaget ska kunna uppstå. Tydligen så är det sinnessjukt liten chans att ett universum ska vara lämpligt för liv. Nu är universumet vi lever i helt klart väldigt väl lämpat för liv, och då menar vissa att det beror på att Gud har haft ett par fingrar med i spelet, medan andra menar att det beror på att det finns oändligt många universum (troligen finns det ytterligare andra som menar annat).
    Dessa oändligt många universum skulle ge oändligt många möjligheter för ett väl avvägt universum att uppstå. Detta i sin tur skulle betyda att det inte längre är sinnessjukt liten chans att ett universum där liv kan uppstå existerar, utan faktiskt oändligt stor chans (oändligt många försök * sinnessjukt liten chans per försök = oändligt stor chans).
    Tanken på oändligt många universum gör så att säga Gud överflödig. Gud behövs inte längre för att det ska vara troligt att universumet vi lever i är så finstämt som det är.
    Men dessa oändligt många universum för också med sig en del annat. Om det finns oändligt många universum så betyder det att det finns intelligent liv på fler planeter än vår. Ja faktiskt på oändligt många planeter i oändligt många universum! Det betyder också att det finns planeter som är exakt likadana som vår. Ja faktiskt oändligt många planeter där en pojke, helt lik mig, skriver exakt samma sak som jag exakt samtidigt som jag. Sjukt va?
    Men sjukare blir det! För det betyder också att det finns oändligt många planeter där allt verkar vara precis som på vår planet, men där alla människor en dag, oberoende av varandra, bestämmer sig för att vokaler är helt överflödiga. När de vaknar pratar de utan vokaler, och det gör alla andra också. Det skulle finnas oändligt många universum där alla ser ut som Fredrik Reinfeldt. Oändligt många universum där det helt plötsligt bara föds pojkar eller där huvudfotingar är en verklighet. Ingen tanke du tänker är för sjuk (möjligvis om den är oändligt sjuk) för att inte vara verklighet i oändligt (dagens nyckelord är oändligt) många universum.
    Jag kan bara inte se att oändligt många universum skulle vara en verklig möjlighet. Jag får helt enkelt fortsätta tro att Gud hade ett par fingrar med i spelet.

Kommentarer
Postat av: anders ek

det finns oändligt många jordar där alla miljarderna människor började kommunicera med hjälp av knuffar samtidigt med motiveringen:

"det blir bara lite besvärligare men mycket roligare så"

2008-12-05 @ 15:14:02
URL: http://andersek.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0